2009-12-07 15:21:28• hírek • Parajdi Andrea

Kölcsönpénzből útaszfalt

A pénzügyi piac alakulása miatt újratárgyalta a hitelszerződéseit a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az Unicredit Tiriac és a Dexia Komunalkredit bankokkal. A jövőben mindkét bank előnyös feltételek mellett folyósít kölcsönt a városnak, így több út modernizálása is megkezdődhet.

A város 2005-ben kötött hitelszerződést közel 17 millió euró értékben az Unicredit Tiriac Bankkal, majd 2008-ban a Dexia Komunalkredit Bankkal 10 millió euró folyósításáról egyeztek meg. Ezeket az összegeket a város kizárólag utak korszerűsítésére hasznosította, és hasznosítja majd a továbbiakban is.

A bankok a pénzpiac alakulása végett változtatni akartak a szerződések összetételén, hogy saját intézményüket bebiztosíthassák. -Mindkét bank szigorítani akart a szerződések feltételein, azonban ezek az intézkedések veszélybe sodorták volna a pénzek felhasználásának lehetőségét, ezért tárgyalni kezdtünk velünk - mondta lapunknak Ilyés Gyula polgármester, aki szerint végeredményképp a város számára mindenképpen előnyös lesz a hitelek további folyósítása is.

-Az Unicredit Tiriac Banktól megkapjuk a kölcsönből még hátralevő közel 2 millió eurót, míg korábban lejben utaltak addig a továbbiakban euróban számolnak, így ez sokkal stabilabb és jobb feltételek mellett történik. A Dexia Komunalkredit Banknál pedig elértük, hogy a hitelünk kamatszintjét csak minimálisan emelje, a jövőben még 3,2 millió eurót kapunk tőlük - fejti ki a polgármester. Mint mondja ezek az összegek lehetővé teszik, hogy felújítsák többek között a Zsadányi, a Henri Coanda, a Prahovei, a Crinului és a Mihai Viteazul utakat valamint, hogy befejezzenek olyan munkálatokat (Pálfalvai út, Lucian Blaga sugárút, Dorobantilor), amelyeket már korábban megkezdtek, ám teljes egészében még nem tudták elvégezni.

A városi tanács december 7-i rendkívüli ülésén jóváhagyták a hitelszerződések átütemezéséről szóló napirendi pontokat, azonban mindezek csak akkor fognak életbe lépni, ha a Pénzügyminisztérium a hitelek mértékét összeveti az ország eladósodási függvényével, és megszabja, hogy a kölcsönöket mikor lehet felhasználni.

Szatmárnémetinek egyébként ezen a két hitelen kívül még van egy kölcsönszerződése, amelyet az ISPA program bonyolítása során mondhatni kötelezően fel kellett vegyen az Európai Beruházási Banktól. Ez a hitelfolyósítás 10 millió euróról szól, azonban az előnye annyi, hogy mindennek a visszafizetésére megvan a pénz. -A vízdíjak kiszámításakor úgy kalkuláltunk, hogy a lakosság által fizetendő összegek 20%-át erre a célra használjuk fel, tehát ez a kölcsön direkt módon nem terheli a helyi költségvetést - mondta a polgármester.


Újratárgyalták a város hitelszerződéseit: több útmodernizálás is folytatódhat.
Újratárgyalták a város hitelszerződéseit: több útmodernizálás is folytatódhat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: